Wat je moet weten voordat je een donatie doet aan een zaak

Lees dit bericht eerst voordat je op de knop “nu doneren” klikt.

p.s. Wil jij je abonnement op Plan Nederland opzeggen? Klik dan hier.

Doe wat onderzoek om er zeker van te zijn dat een goed doel een goede naam heeft en haar donaties op verantwoorde wijze gebruikt.

Donateurs hebben de verplichting om vragen te stellen. Vergelijkbaar met wat je zou doen als je een investering in een fonds of bedrijf overweegt, krijg je een beeld. Wie opereert er nog meer in de ruimte? Wat zijn de kwalificaties van het leiderschap? Hoe gaat de oplossing die wordt gepresenteerd het probleem daadwerkelijk aanpakken (in tegenstelling tot gewoon doorgaan met het financieren van een probleem)?”

De meeste gerenommeerde liefdadigheidsinstellingen zullen een ton aan informatie online beschikbaar hebben over hoe ze worden gerund, wat ze doen, wie er toezicht houdt op hun programmering en hoe ze de privacy van de donateurs beschermen. Een beetje onderzoek kan een lange weg gaan om er zeker van te zijn dat al het geld dat je ze geeft ook daadwerkelijk naar de zaak gaat.

Je wilt er zeker van zijn dat een liefdadigheidsinstelling geregistreerd staat bij de IRS-als het niet zo is, dan is dat een rode vlag. Ze moeten in staat zijn om u te voorzien van hun fiscaal vrijgestelde nummer, of u kunt het online verifiëren.

Neem een minuutje de tijd om de liefdadigheidsinstelling van uw keuze op te zoeken of blader door de beste liefdadigheidsinstellingen op websites. Zulke sites evalueren en beoordelen liefdadigheidsinstellingen op de manier waarop ze donaties gebruiken en hoe goed de organisaties worden bestuurd.

Het evalueren van de financiële gezondheid en de bedrijfspraktijken van een liefdadigheidsinstelling die je overweegt is 100 procent noodzakelijk. Als je geen expert bent in het lezen van financiële rapporten, zoek dan iemand om te helpen. Zelfs als je een financiële whiz bent, kan het geheel een beetje verwarrend worden. Wat je specifiek wilt weten is hoeveel gedoneerd geld er naar de zaak gaat die je wilt steunen, versus overheadkosten.

Als je hulp nodig hebt, is de kans groot dat je vrienden hebt die betrokken zijn bij goede doelen: Vraag hen waarom ze voor een bepaalde organisatie hebben gekozen en of ze tevreden zijn met waar hun donaties naartoe gaan. Of als er een lokaal goed doel is waar je in geïnteresseerd bent, bel ze dan op en vraag ze om langs te komen voor een vrijwilligersevenement of om een aantal van de medewerkers te ontmoeten.

Mensen zijn echt gepassioneerd over de organisaties waar ze van houden en zijn altijd bereid om de tijd te nemen om je meer te vertellen.

Lees ook: 5 voordelen van het toevoegen van een veranda aan je woning