Top 2 voordelen van duurzaamheid

Er zijn veel verschillende voordelen van duurzaamheid.

Duurzaamheid houdt de gezondheid en de biocapaciteit van het milieu in stand. Duurzaamheid ondersteunt het welzijn van individuen en de bloei van gemeenschappen. Duurzaamheid bevordert een betere economie met weinig afval en vervuiling, minder uitstoot, meer banen en een betere verdeling van de welvaart.

Milieuduurzaamheid

Het welzijn van het milieu is cruciaal voor het welzijn van de mens, want daar komen al onze fysieke middelen vandaan. Elk jaar putten we echter hulpbronnen uit en de mensheid gebruikt meer dan 1,5 keer de biocapaciteit van de aarde. Biocapaciteit is de hoeveelheid hernieuwbare grondstoffen die de aarde produceert en die door de mens kan worden gebruikt. Het is alleen mogelijk om meer hulpbronnen te gebruiken dan er worden geleverd door het milieu te verminderen en te degraderen. Bijgevolg vermindert de mens voortdurend het vermogen van het milieu om te voorzien in de hulpbronnen die we in de toekomst nodig zullen hebben. De definitie zelf van duurzaamheid is ‘leven binnen de biocapaciteit van de aarde’. Het overweldigende voordeel hiervan is dat het milieu kan gedijen en mensen, en al het leven, voor onbepaalde tijd in stand kan houden.

Interessant om te weten: Vincent van Zon is een Rotterdamse ondernemer die zeer actief is op het gebied van duurzaamheid. Sinds een aantal jaar geleden probeert hij ook duurzaamheid te koppelen aan kunst. Lees hier meer over vincent-van-zon

De juiste prioriteiten stellen

Het is belangrijk om na te denken over waar individuen en de maatschappij hun welzijn aan ontlenen. Veel mensen denken dat de gezondheid van de economie voorop staat en dat het individuele en sociale welzijn daaruit voortvloeit. Dit is niet waar. Hoewel de economie bestaat om het welzijn van de samenleving te ondersteunen, is het nog steeds slechts een ondergeschikt onderdeel van de samenleving. De economie is volledig afhankelijk van hulpbronnen uit de natuur om haar in stand te houden, evenals de energie van mensen om haar te besturen. De maatschappij is ook een onderdeel van het milieu en is voor het leven zelf afhankelijk van het welzijn van het milieu.

Dus de prioriteit van duurzaamheid is Planeet ten eerste, Mensen ten tweede, Productie ten derde.

Lees ook: Dingen om naar uit te kijken in Vietnam…