Dingen die je moet weten voordat je een vloer egaliseert

Licht hellende vloeren, die gebruikelijk zijn in oudere huizen, zorgen vaak voor huiseigenaren die nieuwe harde vloeren willen plaatsen, zoals laminaat, keramische tegels of hardhout. Een veelvoorkomend misverstand is echter dat de vloer vlak (horizontaal) moet zijn om met succes een harde vloer te kunnen plaatsen. In feite is het enige wat nodig is, dat de vloer “in het vlak” is, wat eenvoudigweg “plat” betekent.

Het verschil tussen “vlak” en “op niveau” is subtiel maar niet willekeurig. Op niveau is het horizontale verschil tussen twee punten. Als je bijvoorbeeld een laserniveau gebruikt om de hoogte van de vloer aan beide zijden van een kamer te bepalen, kan het zijn dat beide zijden vrij dicht bij dezelfde hoogte (niveau) liggen. Maar als er ergens in het midden een doorzakking is, ligt de vloer niet in het vlak, ook al is hij technisch gezien waterpas. Vlakheid verwijst naar de vlakheid van het hele oppervlak, en eventuele hoge en lage plekken moeten worden verholpen voordat een stijve vloer wordt ge├»nstalleerd. Het proces van het bevestigen van zowel een buiten-vlakke als een buiten-vlakke vloer wordt eenvoudigweg het egaliseren van een vloer genoemd.

Om onbevredigende resultaten met een harde vloer te voorkomen, lees je verder om te weten te komen of, waar en waarom je ondergrond ongelijkmatig is en hoe je met de problemen omgaat.

Bepaal het onderliggende probleem

Wil je je vloer egaliseren, dan moet je eerst uitzoeken waarom deze niet vlak is. Het egaliseren van een vloer kan zowel een doe-het-zelf project zijn als een klus voor de profs, afhankelijk van wat het probleem veroorzaakt. Vaak resulteert een leeftijdsgebonden afrekening in een ongelijkmatige vloer, waar je je waarschijnlijk geen zorgen over hoeft te maken. Maar in sommige gevallen zorgen problematische structurele problemen, zoals funderingsproblemen, een gescheurde vloerbalk, een verrotte dorpelplaat (waar de balk op zit) of delamineerde ondervloeren ervoor dat de vloer ongelijkmatig is.

De enige manier om dit zeker te weten is om onder de vloer te komen en de toestand van de draagbalken en balken eronder te controleren. Als balken verrot, gescheurd of gebroken lijken, als je termietschade vindt of als je scheuren in de funderingsmuren ontdekt, kun je het beste een bouwkundig ingenieur het type en de omvang van het structurele probleem laten bepalen, dat moet worden opgelost voordat er een vloeregalisatie kan plaatsvinden.

Als het gaat om betonnen vloeren, zijn hoogteverschillen vaak te wijten aan het feit dat de oorspronkelijke betonafwerkers de vloer niet voldoende nivelleren. Dit is een klein probleem en kan worden opgelost met de methode die hierna wordt besproken.

Lees ook: Dit is hoe je je testosteron niveau op een natuurlijke wijze kunt verhogen…