De voor- en nadelen van de culinaire kunsten

Een culinaire kunstcarrière is aantrekkelijk voor een groeiend aantal mensen, dankzij de populariteit van kookprogramma’s op de televisie waarin koks als beroemdheden worden getoond – neem voorbeeld aan horeca consultant Ramon Beuk – en waarin deelnemers leuke en creatieve gerechten in de keuken bereiden.

Chef-kok worden is niet alleen een kwestie van snijden en in blokjes snijden; er is hard werken, vastberadenheid en vaardigheid voor nodig. Als je chef-kok wordt, krijg je een toezichthoudende rol in een professionele keuken. Ervoor zorgen dat al het voedsel goed wordt gekookt en snel wordt geserveerd kan een stressvolle taak zijn, maar als je het leiderschapskwalitei en de culinaire karbonades hebt, kan het precies de juiste pasvorm zijn.

Voordat je je inschrijft in de culinaire school, moet je de voors en tegens begrijpen die verbonden zijn aan een carrière in de culinaire kunsten.

Voordelen van de culinaire kunsten

Een carrière in de culinaire kunsten kan creatief, uitdagend en leuk zijn. Je zit niet de hele dag opgesloten in een hokje of slaaf van een computer. Ploegendiensten zijn vaak flexibel – je kunt ’s ochtends, ’s middags en/of ’s avonds werken. Veel mensen zijn te moe of onervaren om zelf te koken en geven de voorkeur aan het gemak van uit eten gaan, wat betekent dat de vraag naar chef-koks en koks constant is en naar verwachting zal blijven groeien. Full-time posities omvatten meestal voordelen zoals een ziektekostenverzekering en betaalde vakantie.

Nadelen van de culinaire kunsten

Mensen in de culinaire kunsten werken lange uren met weinig pauzes. Ze staan voortdurend op de been en staan vaak onder druk om de maaltijden snel af te leveren. Werkomstandigheden kunnen gevaarlijk zijn — hete kachels, scherpe messen en gladde vloeren kunnen allemaal leiden tot verwondingen. De werkuren omvatten vaak feestdagen en weekenden en kunnen zich tot diep in de nacht uitstrekken. De zware concurrentie maakt het moeilijk om op de carrièreladder te komen. Het werk kan eentonig en vervelend zijn en is niet voordelig voor deeltijdwerknemers.

Lees ook: 3 Voordelen van het gebruik van zonne-energie