De gezondheidsvoordelen van creativiteit

In 2010 publiceerde het American Journal of Public Health een overzicht getiteld, The Connection Between Art, Healing, and Public Health. In dat artikel analyseerden onderzoekers meer dan 100 studies over de impact van kunst op je gezondheid en je vermogen om jezelf te genezen. De studies omvatten alles van muziek en schrijven tot dans, diamond painting en beeldende kunst.

De voordelen van kunst

Hier is hoe de onderzoekers de impact beschreven die beeldende kunstactiviteiten hadden op de patiënten…

  • Kunst vulde beroepsleemtes, leidde gedachten aan ziekte af
  • Verbeterd welzijn door het verminderen van negatieve emoties en het verhogen van positieve
  • Verbeterde medische resultaten, trends naar verminderde depressie
  • Vermindering van stress en angst; toename van positieve emoties
  • Vermindering van verdriet en negatieve emoties
  • Verbeteringen in flow en spontaniteit, expressie van verdriet, positieve identiteit, en sociale netwerken

De bovenstaande voordelen klinken alsof ze niet alleen geweldig zouden zijn voor patiënten in ziekenhuizen, maar voor iedereen. Wie zou niet stress en angst willen verminderen, positieve emoties willen verhogen, en de kans op depressie willen verkleinen?

Bovendien zitten de voordelen van kunst niet alleen “in je hoofd”.

Het proces van het maken van kunst zorgt er niet alleen voor dat je je beter voelt, het creëert ook echte, fysieke veranderingen in je lichaam.

Creëer meer dan je consumeert

De moraal van dit verhaal is dat het proces van kunst maken – of dat nu schrijven, schilderen, zingen, dansen, of iets daartussenin is – goed voor je is.

Er zijn zowel fysieke als mentale voordelen van kunst en creativiteit, jezelf op een tastbare manier uitdrukken, en iets delen met de wereld. Ik probeer er elke week meer van te doen, en ik moedig jou aan hetzelfde te doen.

In onze altijd-aan, altijd-verbonden wereld van televisie, sociale media, en on-demand alles, kan het dom gemakkelijk zijn om je hele dag door te brengen met het consumeren van informatie en gewoon te reageren op alle input die je leven bombardeert.

Kunst biedt een uitlaatklep en een bevrijding van dat alles. Neem even de tijd om alle inkomende signalen te negeren en creëer in plaats daarvan een uitgaand signaal. Produceer iets. Druk jezelf op de een of andere manier uit. Zolang je bijdraagt in plaats van te consumeren, kan alles wat je doet een kunstwerk zijn.

Open een leeg document en begin te typen. Zet pen op papier en maak een tekening. Pak je camera en maak een foto. Zet de muziek harder en dans. Begin een gesprek en maak er een goed gesprek van.

Bouw iets. Deel iets. Knutsel iets. Maak meer kunst. Je gezondheid en geluk zullen verbeteren en we zullen er allemaal beter van worden.

Lees ook: Tips om je auto interieur te upgraden