Beginnerstips voor het schilderen van landschappen

Als u mijn vorige post over geld besparen in Europa nog niet hebt gelezen, kunt u hier klikken. We gaan het nu hebben over tips voor beginners. Ik ben een ervaren kunstenaar dat kan je ook in mijn curriculum terug zien. Nou, laten we maar beginnen met de tips.

Hieronder vindt u enkele tips voor het schilderen van landschappen, ideaal voor beginners. Landschapsschilderkunst kan zo eenvoudig of zo complex zijn als u wilt. Het is een fantastisch onderwerp voor degenen die net beginnen met schilderen, maar er zijn maar weinig kunstenaars die de kunst van het landschaps-schilderen beheersen.

Hoewel deze tips gericht zijn op beginners, kunnen zelfs gevorderde kunstenaars waarde vinden in het opnieuw bekijken van de basisprincipes.

Tip 1. Subtiele variaties met een beperkt palet aan kleuren

Een probleem waar veel beginners mee te maken hebben bij het schilderen van landschappen is dat ze niet genoeg subtiele verschillen tussen de kleuren creëren. Het schilderij zal dan vaak geen diepte hebben en er zeer tweedimensionaal uitzien.

Veel landschapsschilderijen hebben geen complexe kleurcompositie, maar eerder een eenvoudige harmonie van groen, blauw en aardse kleuren.

Om ervoor te zorgen dat uw schilderij niet erg eentonig wordt, moet u subtiele verschillen creëren in gebieden met een beperkt aantal kleuren. U kunt bijvoorbeeld een grote groene grasvlakte doorbreken door enkele streken gele oker toe te voegen.

Met dat gezegd zijnde, moet u niet proberen om alleen maar variantie te creëren voor het doel ervan. Probeer te schilderen wat je ziet. Als er weinig variatie is, dan is dat ook prima.

Tip 2. Vind inspiratie

Laat je inspireren door waar je van houdt. Kunstenaars krijgen steeds weer te horen dat ze iets nieuws moeten proberen, hun vleugels moeten uitslaan en een aantal andere clichés. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Mocht je nergens inspiratie kunnen vinden dan is het oké om het werk van je favoriete kunstenaar na te maken ter inspiratie, neem de webshop waar je een schilderij online kopen kan, daar kan je vee inspiratie uit halen. Het is geen schande om een goed idee te recyclen. Sommige kunstenaars hebben een hele goede carrière achter de rug, gebaseerd op één enkel idee dat keer op keer wordt gerecycled. Als je tijd nodig hebt, ga dan terug naar een kunstwerk waar je van houdt en ontleed waarom het zo geweldig is. Kopieer die onderdelen dan maar na, terwijl je nieuwe ideeën, impulsen en/of voorraden in de mix laat zitten.

Tip 3. Hoe simpeler, hoe beter

Te veel kunstenaars raken verstrikt in de details van landschappen. Er zijn momenten om vervelende details toe te voegen, maar deze tijden zijn over het algemeen tegen het einde van het schilderij.

Het is vaak veel effectiever om bepaalde delen van het schilderij (uw brandpunten) te benadrukken en de rest van het werk aan de verbeelding over te laten. U kunt uw brandpunten op verschillende manieren benadrukken, bijvoorbeeld door heldere kleuren te gebruiken, meer verzadigde kleuren te gebruiken, het creëren van scherp contrast in kleuren of waarden en/of met meer knapperig penseelwerk of met behulp van paletmessen te gaan werken. Het genoemde is alleen effectief in het benadrukken van uw brandpunt als u de rest van het schilderij vereenvoudigt.